hari ini, manado cukup panas, dan membuat saya pusing. Jadi, waktu pulang kuliah saya ke mall dan pas lewat di breadtalk, dua bola mataku langsung terhentak pada sebuah cheesecake. itu adalah blueberry cheesecake. hmmm, karena rasanya enak jadi waktu sampai dirumah langsung saya cari resepnya. hope u enjoy guys :p
BAHAN: (menghasilkan kek sebesar loyang 20 sm)
1/2 cawan susu cair- boleh juga guna 1/2 cawan krim putar
75 gm gula kastor
3 biji telur A
sedikit esen vanilla
1 peket Biskut Marie original
20-25 gm mentega
jem blueberry secukupnya
CARA MEMBUATNYA :
1. Kisar biskut marie hingga halus. Dapatkan 1 1/2 cawan.
2. Cairkan mentega dalam microwave atau kuali. Jangan didihkan. Campurkan dengan biskut marie tadi. Gaul rata dan tekan kejap ke dalam acuan spring foam. Ratakan. Simpan di dalam peti ais sementara bahan lain disediakan.
3. Pukul keju dengan gula hingga kembang dan gebu.(guna kelajuan tinggi) Masukkan telur atu persatu dan gaulkan rata.( jika guna mixer, guna kelajuan sederhana)
4. Masukkan susu cair dan esen vanilla dan putar perlahan hingga semuanya sebati.
5. Panaskan oven pada suhu 170 darjah Celsius. Tuangkan adunan keju ke atas pastri biskut marie tadi. Balut loyang dengan aluminium foil sebanyak 2 lapis dan masukkan ke dalam bekas lain yang berisi air. Bakar kek selama 45 minit atau sehingga permukaan kek keperangan.
6. Apabila kek sudah masak, ratakan jem blueberi atau jem buah kegemaran anda di atasnya.
7. Sejukkan kek di dalam peti ais sebelum dihidangkan.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar